Protein efter styrketræning

Når man bruger sine muskler – hvad enten det er styrkeløft i fitnesscentret, løbeture, kropsvægtstræning, vandpolo eller minigolf – får man altid at vide, at det er vigtigt at få protein bagefter. Men hvorfor skal man have dette magiske stof? Og hvor meget skal man så have? Og hvorfra? Mange spørgsmål rejses i forbindelse med muskeltræning og tilførsel af protein til kroppen. I dette indlæg vil jeg forsøge at svare på nogle af de spørgsmål, du måtte have i forbindelse med protein – og i særdeleshed protein efter træning.

 

Hvorfor? Hvad gør protein?

Amin Jensen
Det eneste billede af Amin Jensen uden copyright på

Du har lige straffet dine muskler. Du har virkelig bare blæst igennem: i fitnesscentret, på løberuten eller med en svømmetur, der ville få Michael Phelps til at få sin 12.000-kaloriers diæt galt i halsen. Og nu sidder du bagefter og sveder som en sulten Amin Jensen i junglen. Det er godt for dig! Den flotte krop kommer ikke af sig selv. Der skal trænes for den, og der skal trænes hårdt. Men foruden selve træningen er din kost mindst lige så – hvis ikke mere – vigtig, for at nå dit mål. Her er det især tilførslen af protein, der er vigtig for din krop, nærmere bestemt dine muskler (det er i hvert fald dér, vi lægger fokus i dette indlæg). For når du træner og bruger dine muskler, nedbryder du dem i virkeligheden. Men de genopbygges i løbet af et par dage og bliver større og stærkere, end de var før. Og til denne genopbygning har de brug for et ganske særligt stof; nemlig protein. Protein er musklernes byggesten, og derfor har vi brug for det, når vi nedbryder vores muskler i fitnesscentret. Ellers får vi ikke det optimale ud af vores træning…

 

Hvor meget protein?

Hvor meget skal vi så have af det her forunderlige muskel-stof? De kloge mennesker siger, at man skal have omtrent 0,33 g protein pr. kg kropsvægt (vejer du 100 kg, skal du have 33 g) efter hård styrketræning. Efter konditionstræning – løbetur, svømmetur o.l. – skal man sigte efter 0,25 g pr. kg kropsvægt. De fleste mennesker lægger sig altså i gruppen, der skal indtage et sted mellem 20-30 g ren protein efter en træningssession. Og det var ren protein. Hvis du spiser noget med 15 g protein pr. 100 g, skal du altså spise 150-200 g af det, for at tilføre din krop den anbefalede mængde protein.

 

Hvordan får jeg protein?

Hvordan får vi fat i det? Og hvad skal vi spise, for at mætte vores musklers sult efter protein?
Når du skal tilføre din krop protein, er der en række madvarer, der er mere effektive end andre. I kød, fisk og æg er der f.eks. et rigtig højt indhold af protein. I tun er der f.eks. 27 g protein pr. 100 g, mens der i kylling er 26 g pr. 100 g. Så 100 g tun eller kylling efter træning er én vej at gå, hvis du vil tilføre protein til musklerne. Hvad jeg dog selv gør, og hvad mange andre også har gode erfaringer med, er at drikke en proteinshake efter træning. Man kan få en masse lækre smagsvarianter, og med proteinshake bliver det muligt lynhurtigt at få tilført den nødvendige protein til kroppen lige efter træning. Personligt er jeg mest til at drikke min proteinshake med mælk, hvorfor jeg har købt en køletaske til min proteinshaker. På den måde, kan jeg transportere den, og holde den kold, mens jeg træner.

Protein og konfetti ligner hinanden, fordi der er en fest i min mund, når jeg drikker en shake med mælk.

Nogen er til “rigtige” madvarer, andre sværger til proteinshakes. Jeg er personligt mere til proteinshaken, da jeg mener, at det er den letteste måde at få protein hurtigt ud til mine hungrende og nedbrudte muskler.